ontstaan

De stichting is in oktober 2003 opgericht door Elena Atsma uit Sneek. Zij werkte twee jaar als verpleegkundige voor Artsen Zonder Grenzen met inheemse bevolkingsgroepen in het Amazonegebied van Brazilië (1998 en 2000).
Samen met een groep Braziliaanse vrienden uit Tefé, toen collega’s, is het idee ontstaan voor een project op het gebied van duurzaam toerisme, natuurbehoud en milieueducatie: voor meer werkgelegenheid, nieuwe inkomsten, het stimuleren van milieubewustzijn en een betere toekomst voor de jeugd.
De naam LenaLua was snel bedacht: (E)Lena liet zich tijdens haar reizen inspireren door het licht van de volle maan, ‘Lua’ in het Portugees.

Tefé, de mensen en de omgeving

In de stad wonen ruim 70.000 inwoners, vergelijkbaar met een stad als Lelystad. Dat lijkt misschien groot voor een Amazonestad, maar Tefé heeft een klein centrum met veel grote buitenwijken. De meeste mensen zijn arm, maar trots om Braziliaan te zijn en dat stralen ze ook uit. De mensen zijn erg gastvrij en hebben veel te vertellen over hun cultuur. De omgeving is één groot natuurgebied met tropische bossen en heel veel water van de Amazonerivieren. Dat maakt deze plek uniek en interessant voor bezoekers/toeristen.